Vi har aldrig haft flere fastansatte jordemødre!

Fødeområdet har været udfordret længe i Region Hovedstaden grundet mangel på jordemødre og stor travlhed på fødegangene, da der i flere var stigning i antallet af fødsler. Derfor var netop fødeområdet en af de opgaver, der lå på mit bord, da jeg tog over som regionsrådsformand. 

 

Jeg havde ikke været regionsrådsformand længe, da jeg var til stormøder på Hvidovre og Herlev med ret frustrerede jordemødre. Jeg forstod godt frustrationen, som handlede om at man havde for travlt, ikke kunne nå det man egentlig ville. Mange valgte at sige op, blive eksterne vikarer eller arbejde i Norge. Ja, der var endda en jordmoder, der sagde: fortæl mig hvorfor jeg ikke skal sige op? Mit svar at jeg var der for at lytte, og hun måtte tro mig når lovede at tage fat på. De møder glemmer jeg aldrig. 

 

Hvad har vi gjort?

Siden da har vi arbejdet med bedre honorering til dem, der tager vagter, hurtigere anerkendelse af anciennitet for nyansatte, og vi har arbejdet med faglig udvikling fx med inhouse fødeklinikker og et graduate program til nyansatte jordemødre. Vi har også styrket samarbejdet mellem fødeafdelinger når der er spidsbelastning fx sommerferie, hvor vi også har aftalt nye tillæg for at dække vagter. For selvfølglig betyder løn noget, og derfor også rigtig godt at jordemødres lønninger løftes med seneste overenskomst og trepartsaftale. Og så satte vi en stopper for de dyre eksterne vikarer. Altsammen for at styrke vores fødeafdelinger og gøre dem attraktive. 

 

Det har nemlig hele tiden stået klart for mig, at vi skal have flere jordemødre med ombord for at vi for alvor kan løfte og forbedre arbejdsmiljøet. Nu ser vi ud til at have knækket nøden, og både ansætter og fastholder dygtige jordemødre. Det er virkelig en skøn nyhed, og noget vi har arbejdet på i flere år. Og det har været et langt sejt træk, og vi skylder vores ledere og medarbejdere på fødeafdelingerne en stor tak for indsatsen. 

 

Stolt - men ikke helt i mål

Det er et resultat, jeg er meget stolt af, og selvom vi aldrig har haft flere jordemødre ansat, så er vi ikke helt i mål, vi har stadig vakante stillinger på flere af vores fødeafdelinger, dem håber jeg også vi kan få besat. Under alle omstændigheder er vi et meget bedre sted end for blot nogle få år siden. 

Larslars