Nytårshilsen: 2024 var året, hvor vi fik normaliseret vores sundhedsvæsen

Forleden poppede der minder fra julen 2020 op på min Facebook. Det føles som rigtig lang tid siden. Vi stod midt i corona og nedlukninger. Mange mennesker fik besked på, at deres operation eller behandling var udsat, og oveni kom sygeplejerskestrejken i sommeren 2021.

Kræfterne blev nødvendigvis samlet om det mest akutte og livstruende, men vi var pinligt opmærksomme på, at det kom med en pris. De fleste af os kender et af de mennesker, som fik sat liv og hverdag på pause. Vi ved, at det har været frustrerende og ofte smertefuldt at stå på en lang venteliste.

Tak til ledere og medarbejdere

Derfor har det været afgørende for mig og mine politiske kolleger i Region Hovedstaden, at vi fik normaliseret vores sundhedsvæsen.

Regionerne har fået penge fra regeringen til at klare en del af opgaven, men det har først og fremmest krævet politisk og ledelsesmæssigt fokus og en kæmpe indsats fra ledere og medarbejdere, der har arbejdet ekstra i aftener og weekender. Dem skylder vi kæmpe tak, når vi her ved årets udgang kan sige, at regionen er meget tæt på målstregen med at have ventetiderne nede på niveau med før corona.

Med til fortællingen hører, at Region Hovedstaden har fået 311 flere sygeplejersker, 272 flere læger, 88 flere jordemødre og 25 flere radiografer. Kort sagt: Vi ansætter flere, færre siger op og medarbejdernes tilfredshed er stigende. Det gør mig megastolt som leder af regionen, men først og fremmest glæder det mig, at der er mere personale til at give patienterne den behandling, de skal have.

Fokus på patienter i reform

Når vi de næste par år skal føre den store sundhedsreform ud i livet, så vil mit fokus også være at sikre, at patienterne ikke tabes i flytninger og omorganiseringer. Og det er meget omfattende forandringer, regionerne står overfor – bl.a. Danmarkshistoriens formentlig største fusion af medarbejdere, når vi sammenlægger de to regioner i Sjælland til Region Østdanmark.

Regionen bl.a. skal også overtage nogle af opgaverne i kommunerne, så især ældre, sårbare mennesker sikres mere sammenhængende forløb, når de sendes ud af døren fra hospitalet. Heldigvis er det en opgave vi skal løse sammen med bl.a. lokale borgmestre i de nye Sundhedsråd. Regionen, kommunerne og de praktiserende læger skal rykke tættere sammen om den enkelte borger, så behandlingen foregår så tæt på borgerens hjem som muligt, og vi bruger vores medarbejderes kræfter bedst muligt.

2025 vil bringe masser af udfordringer, men jeg glæder mig over, at vi står et helt andet sted, end for fire år siden. 2024 blev året, hvor vi fik normaliseret vores sundhedsvæsen.

Godt nytår!

LG7