Godt nyt til ufrivilligt barnløse

Af Lars Gaardhøj, Regionsrådsformand

 

Det er meget hårdt ikke at kunne blive gravid. Og desværre har flere og flere problemer med at blive gravide. For få år siden kom hver 10. barn til verden med hjælp fra en fertilitetsklinik, nu er det hvert 8. barn og tallene ser desværre ud til at forsætte i den gale retning.

 

Det var derfor rigtig godt, at statsministeren Mette Frederiksen satte fokus på den stigende infertilitet og ufrivillig barnløshed. Konkret lovede hun, at der nu skulle skrues op for antal reagensglasforsøg (forudsat at det fagligt giver mening) fra i dag 3 forsøg til fremover 6 forsøg. Derudover lovede statsministeren, at der skal være offentlig hjælp til barn nummer 2 og ikke kun barn nummer 1 som det er i dag.

 

Det er virkelig gode forslag og i sidste uge kom aftalen på plads vedr. de 6 forsøg. Det er faktisk noget, som vi har ønsket i Region Hovedstaden i flere år, da vi ved, at chancen for graviditet øges fra omkring 64% til 83% når vi går fra 3 til 6 forsøg. Desværre har vi ikke kunnet blive enige om at få det prioriteret til nu både pga. presset økonomi og fordi vi ikke har været enige politisk. De blå vil meget gerne involvere private fertilitetsklinikkerv, og foreslog på sidste regionesrådsmøde en i mine øjne noget diffus behandlingsgaranti, der vel kun er beregnet til at sende penge ud i det private. Vores holdning er klar, lad nu de offentlige fertilitetsklinikker klare opgaven, de er dygtige og kan behandle flere, når blot de får pengene til det.

 

Med aftalen kommer ca. 15 mio. kr. til Region Hovedstaden, som skal bruges til at udvide laboratoriekapacitet og ansætte flere medarbejdere. Og den gode nyhed er, at vi faktisk har nemt ved at rekruttere, så derfor er vi ikke ikke i tvivl om, at vi som aftalen tilsiger kan tilbyde de 6 forsøg inden oktober i år. Det var også den klare melding sundhedsminister Sophie Løhde fik, da hun besøgte Danmarks største offentlige fertilitetsklinik på Rigshospitalet. Jeg glæder mig over at vi snart kan hjælpe flere skønne børn til verden, noget der vil betyde rigtig meget for ufrivilligt barnløse og så ser vi frem til en kommende aftale vedr. fertilitetsbehandling også til barn nummer 2. Godt arbejde af regeringen!

IMG 2201 Da Sophie Løhde og jeg besøgte Fertilitetsklinikken på Rigshospitalet